Kastellgatan 6

Sekelskiftestrea om 101 kvadrat i magnifik fastighet på bästa adress. Stora sällskapsytor, två (!) balkonger, exceptionellt väl bevarade originalgolv, runtgående planlösning och egen liten tvättstuga. Lugnt och ljust läge i Linnéstaden. Lågt belånad brf och hiss finns. Lätt att göra om till en fyra!


Kastellgatan 6

Bostadsrätt

3 + kök

101kvm

4538 kr/mån

2 av 6

Enligt överenskommelse

6 000 000 kr

Andelstal: 6.23% Lägenhetsnr: 00010 Driftkostnader: 5000 kr/år varav El: 3500 kr / Försäkring: 1500 kr / Personer i hushåll: 2

Rum för rum

Allmänt
+
Om du vill bo mitt i Linnéstaden, uppskattar sekelskiftets snirkliga arkitektur, stora sociala ytor, balkonger (två!), brädgolv i original och högt i tak, ja då har du nu hittat ett boende som infriar alla dina önskningar. På plan 2 i välhållet hus anno 1903 förmedlar vi nu detta vackra hem om hela 101 kvadratmeter. Precis allt är genomgånget av de nuvarande lägenhetsinnehavarna. Inget har lämnats åt slumpen. Det är hög finish utan minsta avkall på det praktiska: här finns nämligen riktigt gott om förvaring, och för den som behöver ytterligare ett sovrum borde det vara enkelt att få till detta.

Den som flyttar in brf Skorpionens vackra fastighet kan se fram emot detta, bland annat:

* En riktig familjelägenhet med chans till tre sovrum.
* En mycket välhållen lägenhet med alla detaljer som hör förra sekelskiftet till.
* Genomgående brädgolv, slipade och laserade.
* Medlemskap i en av Linnéstadens mest välskötta föreningar.

Själva fastigheten stod klar 1903 och på den tiden fanns bara betesmark i omgivningarna. Även om det i dag, 114 år senare, finns mer bebyggelse än då, så slås man av lugnet på denna gata. Med Skansbergets grönska i bakgrunden och kulturminnet Skansen Kronan som högsta topp, är det svårt att tro att man är mitt i en storstad. Mitt emot ligger den gamla korsettfabriken, som sedan några decennier används som kontor. Den sparsamma trafiken på den enkelriktade gatan gör att man kan öppna fönstren och ändå ha det tyst och lugnt. Även omgivningarna har allt du kan önska: krogar, färskt bröd, konst, ja, det mesta! Skulle du mot alla odds tröttna på Linné så tar det inte många minuter att promenera till Haga och Vasastaden. Bara några kvarter bort erbjuder Slottsskogen och Änggårdsbergen grönska och snirkliga promenadstigar i skön natur.

Innan vi går in i detalj på rumsbeskrivningarna, bara några ord om huset: det känns direkt att brf Skorpionen tar mycket väl hand om sitt hus. Portgången är upplyst, innergården nyrenoverad, hiss och trapphus prydliga.

Hall
+
Lägenhetens nav, härifrån når du alla rum. Hallen är väl tilltagen med plats för ett skrivbord för den som vill. Ovanför dörren finns platsbyggd förvaring och entrégolvet är nylagt av de nuvarande ägarna.

Kök + balkong
+
Massor med karaktär tack vare en framtagen tegelvägg och gott om skåp och tillredningsytor. Vitvarorna kommer från Smeg (spis, diskmaskin och kyl/frys från 2015/16). Balkongen är relativt nyöppförd och ger så här års en rejäl bonus. Här, in mot gården, är det knäpptyst och väderstrecket sydöstligt, vilket ger solchans hela förmiddagen och lunchen.

Matsal + balkong
+
I fil med vardagsrummet och med öppning mot både hallen och balkongen badar detta rum i ljus. I dag används det som matsal men det kan med fördel också användas som sovrum. Slipat och laserat plankgolv, dryga tre meter i takhöjd, gjutjärnselement, profilerade pardörrar och höga fotlister, gör detta rum till en självklar plats för middagsbjudningar. När solen gjort sitt på frukostbalkongen tar den siesta och kikar fram vid fyratiden på balkongen ut mot Kastellgatan. Soldyrkare, se hit! Härifrån är utsikten slående med hela tre kyrktorn i blickfånget, och Läppstiftets röda tak blir en fin kontrast mot hamninloppet.

Vardagsrum
+
Med två rejäla fönster mot väster och utsikt över grönskan och Skansen Kronan och Domkyrkan, blir vardagsrummet till en naturlig plats för både umgänge och avkoppling. Här ryms gott och väl en soffgrupp, tv-möbel, bokhylla och fåtölj. Brädgolv i original gör tillsammans med de massiva spegeldörrarna, takrosetten och de höga profilerade listerna, att sekelskifteskänslan är påtaglig. Vi visar en alternativ planskiss där detta rum är avdelat till två sovrum. Då blir matsalen vardagsrum och lägenheten får totalt tre sovrum.

Badrum
+
Klätt i marmor med värmeslingor under golvet. Elegant badkar med tassar, ny kommod, nytt handfat, nytt spegelskåp. Vi plussar extra för att takhöjden är bevarad till och med i badrummet!

Tvättstuga
+
Så smart utnyttjat utrymme! Bredvid badrummet finns en perfekt plats för både tvättmaskin och tumlare. Utfört av fackmän med certifikat. Dessutom är elen nydragen.

Sovrum
+
Intill tvättstugan och lugnt beläget mot föreningens innergård, ger sovrummet gott om plats för både dubbelsäng, nattduksbord, förvaringsmöjligheter och förslagsvis en arbetshörna. Brädgolv, ljusa väggar och flera garderober. Det blir inte bättre än så här!

Ansvarig Mäklare

Tony Henschel

Partner/ Reg Fastighetsmäklare

0766-44 66 13

tony@alvhem.com

Förening

Brf Skorpionen

Brf Skorpionen förvärvade fastigheten 1986. Föreningen omfattar totalt 22 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt. Byggnadens totala yta är 1 706 kvm, varav 1 588 kvm utgör lägenhetsyta och 118 kvm lokalyta.

Föreningens ekonomi
Föreningens historia är lång, vilket syns i den goda och stabila ekonomin. Belåningen är i jämförelse med andra föreningar låg. De långfristiga skulderna uppgår till ca 7 mkr vilket motsvarar ca 4 400 kr/kvm bostadsrättsyta. Snittet i Göteborg ligger på ca 6 000 kr/kvadratmeter. Hyresintäkterna (antikvariat och producentbyrå) från de två lokalerna står för ca 10 % av de totala intäkterna. De stora kostnadskrävande investeringarna är gjorda och fastigheten är i mycket gott skick.

Genomförda renoveringar
Rör- och elstambyte gjordes 1984, nyinstallation av hiss 1984, omputsning av fasad gjordes 1998, gården renoverades 2003-2004 med nytt gårdshus, grill, utemöbler och kullerstenar. 2006 byttes värmeanläggningen och fläktmotorer ut på taken, trapphusen målades och belysning av bergväggen på gården har installerats. Under 2009 och 2017 byggdes balkonger mot innergården i sydost. Dessa bekostades av medlemmarna själva. Under 2008 har samtliga fönster bytts ut. Då föreningen månar om sin fastighet har man valt att satsa på tidstypiska fönster med rundad överbåge. Hösten 2012 sattes en ny tidstypisk port som öppnar sig automatiskt in mot gatan samt nya dörrar till gatu- och gårdshuset. Man har också installerat el i stup- och hängrännor för att förhindra isbildning vintertid. Under 2014 har avloppsstammar relinats. Nyligen har säkerhetsdörrar installerats i alla lägenheter.

Kommande renoveringar
Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig från 2016 till 2046. Inga större renoveringar är planerade.

Övrigt
Bredablick förvaltning sköter lägenhetsförteckningen samt den ekonomiska förvaltningen. Den tekniska förvaltningen sköts i egen regi. Ett externt avtal finns med ett städföretag. Detta omfattar städning av trapphusen samt tvättstugan. Fastigheten står stadigt på berg. Överlåtelseavgift betalas av köparen (1 112,50 kr). Föreningen äger marken som fastigheten står på och påverkas inte av tomträttsavgäld.

I källaren finns ett förråd om ca fem kvadratmeter. Med ingång från gården ligger föreningens tvättstuga. Här är det lätt att få tider och tvättstugan är utrustad med två tvättmaskiner, en för mattor samt en stor torktumlare. Gården, som föreningen nyligen gjort i ordning, är mycket trivsam med kullerstenar, planteringar, utemöbler och grill. På gården finns också ett gårdshus med cykelförvaring och soprum. Hissen rymmer barnvagn, men det finns även ett barnlvagnsförråd i huset.

Kabel-tiv ingår och fiberbredband från Comhem är förhandlat via föreningen med mycket förmånligt avtal. Föreningen har inga egna parkeringsplatser, däremot ligger Skanstorget runt hörnet med över 100 platser där man kan stå med boendekort för ca 525 kr/mån.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1903

Ventilation: Fjärrvärme

Fönster: 3-glas

Energiprestanda: 108 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-05-06 00:00