Olivedalsgatan 29

Äntligen en våning till salu i Linné på 155kvm. Hörnläge med Slottsskogen som närmsta granne. Två stora balkonger, två badrum, öppen spis. Vån 4 av 6, hiss finns. Mycket stark brf, låg avgift 5483kr/mån ink bredband. Fastighet i toppskick med bergvärme.


Olivedalsgatan 29

Bostadsrätt

5 + kök

155kvm

5483 kr/mån

4 av 5 (hiss finns)

Enligt överenskommelse

8 000 000 kr

Andelstal: 5.53% Lägenhetsnr: 1402/108 Driftkostnader: 5000 kr/år varav El: 3200 kr / Försäkring: 1800 kr / Personer i hushåll: 1

Rum för rum

Allmänt
+
I denna vackra välskötta fastighet i Jugendstil, med anor från tidigt 1900-tal, ligger denna femma om 155 kvm på våning fyra av sex med ett hörnläge mot Olivedalsgatan och Vegagatan. Fyra luftiga rum i fil ut mot gatan och balkong med soligt läge i söder. In mot gården ligger kök, sovrum och ytterligare en balkong samt ett stort förråd/klädkammare. Däremellan en möblerbar, praktisk hall och i anslutning till den ett relativt stort badrum. Ytterligare ett badrum finns intill ett av sovrummen.
Bra möjligheter att flytta ut köket till ett av rummen mot gatan för att skapa flera sovrum - eller större kök.
Tre entréer ger många möjligheter, generationsboende, tonårsbarn etc.
Mycket välbevarad fastighet och lägenhet, med högt till tak, bevarade listverk, stuckaturer, originalgolv och en fungerande öppen spis. Här bor man med ett lugnt läge, högt över storstadens puls, men ändå med direkt närhet till naturen. Låg avgift där bredband ingår.

Föreningen är en historia för sig. Med sin långa bakgrund och exceptionellt goda ekonomi utgör den en av de stabilaste och starkaste föreningarna i Göteborg. En fastighet i utomordentligt gott skick och en av få föreningar som har installerat bergvärme. Trots fastighetens utmärkta läge, mitt i Linné, bjuds de boende på en avkopplande miljö med en blomstrande öppen innergård med sittgrupper och planteringar, grillmöjligheter och en fin lekplats för de mindre. Dessutom finns Slottsskogens alla promenadstråk, Botaniska trädgården och det vackra naturreservatet i Änggårdsbergen alldeles i närheten.
I hörnet på fastigheten finns den lilla kvartersbutiken "Oliven" som hyrt in sig i huset sedan urminnes tider och är ett uppskattat mervärde. Med trevlig personal och ett rikt utbud av fräsch färdigmat, delikatesser och alla tänkbara livsmedel till humana priser. Öppettiderna är så generösa att man sällan behöver planera sina inköp. Saknas mjölk eller nybakat bröd till frukosten tar det bara någon minut att slinka ner till Oliven. Behöver man handla lite mer finns annars en välsorterad Hemköpsbutik bara ett kvarter bort. FRAM ekolivs, som påminner om en lanthandel, har fint surdegsbröd.

Även tvätthanteringen fungerar smidigt. Med två välutrustade och fräscha tvättstugor, en i respektive trapphus, är det nästan alltid lätt att hitta en tvättid som passar. Tvättstugan finns dessutom lättillgänglig alldeles intill hissdörren i entréplan. Till lägenheten medföljer ett källarförråd på ca 6 kvm.

Hall
+
Det finns hela tre olika entréer till lägenheten, så möjligheterna är många.
Huvudingången är försedd med vackra dubbeldörrar i original och här finns också en gallergrind. Hallen är rymlig och välkomnande med tillgång till flera rum. Här är det högt till tak. Utrymme finns för möbler och önskar man mer förvaring finns plats att bygga garderober. Lite längre in till vänster finns en klädkammare och åt höger finns det tre garderober och två högskåp.
På golvet ligger ekparkett och väggarna är släta och målade i en bruten kulör.

Allrum
+
Tar man vänster i hallen, så når man ett fantastiskt rum med ett underbart ljusinsläpp. Här finns även utgång till den nyrenoverade balkongen som ligger i rakt söderläge, med sol större delen av dagen. Det ursprungliga tidstypiska smidesräcket ger balkongen en fin inramning. I den alternativa planskissen har vi ritat in ett kök här. Idag nyttjas rummet som kontor och bibliotek.

Matsalen/hörnrummet.
+
Hörnrummet - tillika matsalen - är ett härligt rum som gjort för umgänge. Storleken gör att det är lättmöblerat med gott om utrymme. Tre höga fönster åt syd och väst ger rikligt med ljus. Fina ytskikt och nyinlagd fiskbensparkett.

Sällskapsrum.
+
Fina glasade pardörrar skiljer detta rum och matsalen åt. Fin ekparkett pryder golvet och väggarna är släta och målade i en bruten kulör vilket lyfter fram alla originalsnickerier. I ena hörnet finns en öppen spis, som fungerar alldeles utmärkt.

Sovrum
+
I andra ändan av lägenheten ligger ett stort sovrum med tre inbyggda garderober, rummet har möjlighet att få plats med många fler garderober om man önskar mer förvaring.
Härifrån finns ytterligare en ingång till lägenheten, den är idag igensatt från insidan men går enkelt att öppna upp om man vill.

Kök
+
Köket ligger till höger om hallen, in mot gården. Köksinredningen är äldre men storleken på köket är riktigt bra, det finns även möjlighet att slå ihop det med förrådet/klädkammaren eller rummet bredvid om man önskar ännu större. Eller varför inte flytta ut det till ett av rummen mot gatan (finns en stam där som man kan nyttja). Här är möjligheterna många.
Från köket når man lägenhetens andra balkong som ligger in mot gården.

Sovrum/kontor/gästrum
+
Bredvid köket finns ett mindre sovrum, med fönster ut mot den öppna innergården.

Badrummet
+
Det största badrummet ligger i anslutning till hallen, ett funktionellt helkaklat badrum. Här finns dusch, wc och kommod samt plats för mycket förvaring.

Ansvarig Mäklare

Jim Wetterling

Partner/ Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 17

jim@alvhem.com

Förening

Brf Oliven

Brf Oliven äger en osedvanligt vacker och välhållen fastighet med ett attraktivt läge på hörnet Olivedalsgatan och Vegagatan. Fastigheten uppfördes 1909 och är byggd i måttfull Jugendstil.

Fastigheten har varit i privat ägo, som Bostadsförening, sedan den uppfördes - fram till 1991-92 då en mycket omfattande renovering och ombyggnation genomfördes och det var även då man ombildade till Bostadsrättsförening.
Fastigheten ansågs vara så välhållen och värdefull ur ett bevarandeperspektiv att Riksantikvarieämbetet lät bekosta en stor del av den omfattande renovering/ombyggnation som utfördes i början på 1990-talet. Bland annat fick föreningen ett ränte- och amorteringsfritt lån på hela 3 miljoner.

Idag består föreningen av 24 lägenheter, lika fördelat mellan de två trapphusen, samtliga bostadsrätter. Fyra av dessa är moderna lägenheter som byggdes till på vinden. I fastigheten finns två charmiga trapphus med all sekelskifteskaraktär bevarad. Hiss finns i bägge trapphusen.
Föreningen äger också en lokal som inhyser den populära kvartersbutiken Oliven. Oliven är en oerhört omtyckt kvartersbutik med stort utbud och generösa öppettider. I huset finns även ett mindre snickerirum. Föreningen är med i Wega Samfällighet, vilket innebär tillgång till hela innergården med grillplatser, lekplats, cykelställ samt soprum med källsortering.

Föreningens ekonomi:
Föreningens ekonomi är stark, speciellt med tanke på i vilket skick fastigheten är i. Avgifterna ligger på ca 440 kr/kvm vilket är långt under snittet i Göteborg som ligger runt 600-700 kr/kvm. Bergvärme sattes i drift hösten 2014 och efter lite injusteringar har den fungerat mycket bra, vilket gjort att driftskostnaden sjunkit. Lokalen som föreningen äger genererar bra intäkter. Föreningen har ett ränte- och amorteringsfritt lån från Riksantikvarieämbetet på 3 miljoner, som kommer att skrivas av 2021 år. Föreningen höjde hyrorna med 10% för att täcka upp den omfattande fasad renoveringen som gjordes i år. Man har ett starkt kassaflöde.

Gjorda renoveringar:
Fastigheten har löpande underhållits sedan den uppfördes. En oerhört omfattande men ändå varsam ROT-renovering av fastigheten utfördes ca 1991-92 då en grundförstärkning till berg gjordes och va-stammar samt all el byttes ut. Råvinden såldes och bebyggdes med lägenheter. Fönstren byttes till nya med modern standard men i gammal stil. Stora insatser gjordes för att rusta upp och måla om föreningens bägge trapphus. Fasader och balkonger rustades upp.
Under 2011 lät föreningen måla plåttaket samt samtliga fönster - både mot gård och gata. 2013 så renoverades trapphuset på Vegagatan 52. Föreningen installerade bergvärme 2014. Under 2015 byttes hissarna ut och under 2016 året gjordes en OVK-besiktning. Ett nytt digitalt nyckelsystem installerades till alla allmänna utrymmen. När balkongerna ut mot gatan skulle renoveras upptäckte man hussvamp i fasaden mot Olivedalsgatan vilket medfört att man under sista halvåret gjort en omfattande fasadrenovering där all hussvamp har sanerats och tagits bort. Värt att notera är att hussvampen inte var aktiv men föreningen tog ändå ett beslut om att sanera. Nu efteråt har föreningen låtit teckna en speciell försäkring mot hussvamp. Samtidigt så passade man på att måla alla fönster och balkongplattorna är nya. Två fönster i vindslägenheterna byttes ut. Samt en del plåtarbeten gjordes om.

Kommande renoveringar:
Fastigheten är i exceptionellt gott skick. Det gjordes en kontroll av fastigheten under 2013 då man kontrollerade stammar, dränering samt sättningsrisk. Allt såg exemplariskt ut, inget att anmärka på. Inga stora renoveringar planerade framöver. På sikt ska entrén på Olivedalsgatan få en uppfräschning


Övrigt
Lägenhetsförteckning samt den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Föreningen äger också marken som fastigheten står på och påverkas således inte av tomträttsavgäld. Trappstädning är utlagd på entreprenad och är alltså ingenting som medlemmarna själva gör. Överlåtelseavgiften om 1 110 kr betalas av köparen.
Med två välutrustade och fräscha tvättstugor, en i respektive trapphus, är det lätt att hitta en tvättid som passar. Tvättstugan i denna uppgång finns lättillgänglig alldeles intill hissdörren i markplan och är utrustad med två tvättmaskiner, två torktumlare och ett torkskåp. Föreningen har indraget fiber i fastigheten, vilket ingår i avgiften.
I området gäller boendeparkering (område M som täcker in stora delar av innerstan) ca 635 kr/månad. Eller så får man ställa sig i kö till p-plats i närliggande garage med priser från ca 1 000 kr/månad.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1909

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 3-glas

Energiprestanda: kWh/m2 enligt energideklaration utförd 1970-01-01 00:00

Ska du sälja din lägenhet i något av områdena vi jobbar i? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!