Övre Djupedalsgatan 11 A

Oerhört charmig & välrenoverad trea med fönster i tre väderstreck, stor balkong. Lugnt & unikt belägen med tillgång till parken Kråkängen. Underbar öppen planlösning & välutnyttjade kvadratmeter. Många fina sekelskiftesdetaljer så som brädgolv, stuckaturer, takrosetter & fungerande kakelugn. Stark förening! Ej hiss


Övre Djupedalsgatan 11 A

Bostadsrätt

3 + kök

88kvm

4165 kr/mån

2 av 3

Enligt överenskommelse

5 200 000 kr

Andelstal: 2.85% Lägenhetsnr: 1201/00031 Driftkostnader: 3600 kr/år varav El: 2400 kr / Försäkring: 1200 kr /

Rum för rum

Allmänt
+
Med lugnt läge på återvändsgata ligger Brf Kråkängen och Övre Djupedalsgatan 11A och här har Alvhem nu nöjet att presentera detta härliga, välrenoverade hem som erbjuder det mesta man kan önska av en sekelskiftestrea. Ljuset från fönstren i söder flödar in och den genomgående planlösningen gör att lägenheten känns ännu större än vad den är. Hela lägenheten andas en charm utöver det vanliga och den okonventionella planlösningen ger många möjligheter till möbleringar och rumsdispositioner.
En mycket välbevarad lägenhet där många originaldetaljer finns bevarade såsom fina originalbrädgolv, spegeldörrar, listverk, stuckaturer, takrosetter och två kakelugnar varav den ena har tagits i bruk. Renoverat kök med utgång till balkong med kvällssol. Nuvarande ägare har gjort ett fantastiskt jobb med lägenheten sedan de flyttade in för fem år sedan. Inte bara badrum och kök har renoverats utan även väggar och tak har bredspacklats släta och i alla fönstersmygar och tak har man lagt microlitväv för att motverka sprickbildning. Stuckaturen har varsamt renoverats och nya brädgolv har lagts in i halva lägenheten. Eldosor har bytts ut till nya i tidstypiskt utseende.
Det gör inte saken sämre att lägenheten ligger i en gammal förening med god ekonomi. Framtiden för föreningen ser sanslöst bra ut då stora lokalytor kommer att säljas ut.
I föreningen finns även en övernattningslägenhet med bastu. Föreningen har även odlingslotter som finns att tillgå.

Från lägenheten har man även tillgång till Kråkängsparken, en okänd oas mitt i Linnés brusande stadsliv. Kråkängen är en 4 000 kvadratmeter stor park mellan Nordhemsgatan, Prinsgatan, Vegagatan och Övre Djupedalsgatan som varken syns eller anas från gatan. Faktum är att Kråkängen, trots att den har funnits i närmare 150 år, är en välbevarad hemlighet som bara de som bor i kvarteret har tillgång till. Förr kallades den "Änga" eller "Ängen i Kråkestan" och var de boendes egen sommaridyll för picknick, lek och spel. I dag är den en härlig mötesplats för alla grannar med uteplats, bänkar och grill. Kråkängen blir också en skyddad och bilfri plats för barnen att leka på.
Oavsett säsong går det att finna ro bland spännande träd och växter som valnöt, doftjasmin och näsduksträd. Mycket ätbara bär och frukter så som vinbär, mullbär, krusbär och plommon. Skillnaden mellan stillheten här inne och gatulivet utanför är påfallande - många säger att det känns som att kliva in i en annan värld när porten mot gatan stängs.

Till lägenheten hör förråd på ca 15 kvadratmeter

Hall
+
Längst in på återvändsgata ligger Brf Kråkängen och genom den nyrestaurerade porten når man innergården. Här är storstadssorlet helt borta och man slås av hur oerhört välskött och mysigt allt verkar vara. Om sommaren står planteringarna i full blom och det finns en mängd utemöbler att nyttja. Två trappor upp välkomnar en ljus och luftig hall med gott om svängrum. Hallen blir lite av lägenhetens nav då man når lägenhetens samtliga rum genom de fem separata öppningarna. Direkt till vänster finns plats för ytterkläder och till höger har du två platsbyggda garderober som går ändå upp till taket. Lite längre in i hallen har du ytterligare två garderober. På golvet ligger massiva brädgolv som vitlackats, väggarna är vitmålade utom en del som är tapetserad.

Vardagsrum
+
Allrummets regelbundna form skänker charm och ger flera möjligheter till möblering. Här finns plats för både soffgrupp, tv-bord, bokhylla, matplats och fåtölj. Ena hörnet pryds av en vacker fungerande kakelugn! Kakelugnen är ett smycke i sig och fungerar dessutom som en stämningshöjare under Göteborgs regniga och kalla dagar. Tre höga fönster i söder och väster släpper in rikligt med ljus och när man tittar ut mot Övre Djupedalsgatan inser man hur skönt det är att bo på en kort återvändsgata som knappt taxichaufförerna känner till. Tystnaden är slående och insynen i princip obefintlig. Fönstren ger tillsammans med den bevarade stuckaturen en genuin känsla om att tidsandan lever och att huset är varsamt restaurerat med stor respekt och kunskap. Väggarna är målade i en bruten vit ton som fint lyfter fram stuckatur, listverk och kakelugn. Fina brädgolv i original som är såpa-behandlade, precis som man vill ha i en sådan här lägenhet.

Sovrum
+
Stort och lyxigt sovrum som ligger i fil med vardagsrummet. Gott om plats för allt man kan önska i ett sovrum. För den som är i behov av flera sovrum är detta så pass stort att det utan problem går att dela av till två. Innan nuvarande ägare hade barn var detta rum matsal.
Brädgolvet går tröskellöst vidare från vardagsrummet till detta rum och väggarna pryds av en harmonisk tapet från Sandbergs. I hörnet står en kakelugn ,(ej i bruk idag). Rummet är helt utan insyn.

Kök
+
Köket är en viktig plats i ett hem. Det är där man får utrymme att varva ner eller njuta av en middag i goda vänners lag. Här ryms ett bord för minst fyra och tillåter vädret så kan man flytta ut till balkongen. Och ska man ha middag för många så finns möjlighet till långbord i vardagsrummet. Köket är genomtänkt med mycket förvaring och arbetsytor. Alla vitvaror är från 2014, utan diskmaskinen som är något äldre. Vita sobra skåpsluckor och traditionell diskbänk i stål. Även detta rum får den oregelbunda formen tack vare trapphusrundningen. Rummet är tapetserat med en tapet från Sandbergs.

Balkong
+
Balkongen når man från köket. Här ryms utan problem möbler, planteringar, grill och många vänner. Balkongen gör att gränsen mellan ute och inne minimeras och kontakten med himlen och innergården ger nästan en kontinental känsla. Tidig morgonsol och kvällssol efter kl 18. Det svarta smidesräcket ger balkongen och utsikten en fin inramning. Njut av detta extra uterum, solen, tystnaden och fåglarnas kvitter. Börjar det bli kyligt kan man sätta igång infravärmen.

Sovrum/barnrum/arbetsrum
+
Direkt in till vänster ligger ett av lägenhetens två sovrum. Charmigt och oregelbundet till formen erbjuds här plats för en säng, fåtölj, byrå och en arbetsplats. Idag används det till barnen men det rymmer dubbelsäng om man vill ha det som sovrum. En inbyggd klädkammare ger bra med förvaring. Den rundade väggen mot trapphuset skänker karaktär åt rummet. Även detta rum har originalbrädgolv.

Badrum
+
Från hallen når man badrummet som totalrenoverades enligt konstens alla regler så sent som 2014 (våtrumsintyg finns). Det är inte så stort men man förstår att det lagts många timmar i planering för att få till ett så bra slutresultat.
Stora ljusa laserskurna kakelplattor med minimal fog pryder väggarna, man ser att hantverksskickliga kakelsättare varit här! Första delen av badrummet består av en vägghängd wc-stol från villeroy bosch, handfat med översittande spegel (som dessutom är imfri).
Längre in i badrummet finns duschen, med golvbrunn som löper längs väggen och vikväggar som fälls in när man inte använder duschen. Här finns en tvättmaskin från Bosch och en väggfast bänk och överskåp. Givetvis finns här golvvärme.

Ansvarig Mäklare

Jim Wetterling

Partner/ Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 17

jim@alvhem.com

Förening

Brf Kråkängen

Bostadsrättsföreningen Kråkängen förvärvade fastigheten Olivedal 3:26 redan 1984. Föreningen är därmed en av de äldsta i Linnéområdet. I föreningen finns 44 lägenheter med bostadsrätt samt 9 lokaler med hyresrätt. Byggnaden som uppfördes 1906 har en totalyta om 2 996 kvm varav 2 845 kvm utgör lägenhetsyta och 151 kvm utgör lokalyta. Brf Kråkängen är en mysig och levande förening med många eldsjälar och god grannsämja. Detta syns inte bara i den välskötta ekonomin utan också på alla gemensamhetslokaler och välskötta gårdar.


Ekonomi
Nyckeltalen talar sitt tydliga språk, Brf Kråkängen är en av Linnés mest stabila föreningar. De långfristiga skulderna uppgår till endast 2 988 kr/lån/kvm bostadsyta, vilket motsvarar totala lån på knappt 8,5 mnkr. Nu i mars löpte ett av lånen ut som sedan tidigare var bundet med en relativt hög ränta vilket nu, efter omförhandling, gör att räntekostnaden sjunker ytterligare. Likviditeten är också god där föreningen har en stabil kassa. Fastighetens taxerade värde uppgick 2015 till 46,5 mnkr. I dagsläget är det inga ändringar av avgift planerade.
Föreningens hobbylokaler ligger i suterräng ut mot Kråkängsparken och det ligger i föreningens plan att omvandla dessa till lägenheter. Ytan är på ca 250 kvm och planen är att bygga ett par större lägenheter. Man har under de senaste tre åren gjort ett gediget förarbete vilket är väl förankrat hos medlemmarna och vid informationsmöte för alla medlemmar ansåg alla deltagande medlemmar att styrelsen ska fortsätta arbetet med försäljningen. Det sista hyreskontraktet löper ut i mitten av 2019 så det är först då försäljning och byggstart kan äga rum. Man fick in anbud under 2015/2016 på råytan på runt 5 Mnkr (med tanke på att det ligger 2 år framåt i tiden bör man kunna få in ytterligare högre anbud).
Föreningen har även stora vindsutrymmen som man ev. kan sälja för att sedan kunna omvandla till lägenheter eller låta de som bor högst upp bygga upp i etagé. Om det skulle vara möjligt skulle det inbringa en fin intäkt till föreningen, både som likvida medel men också ökade årsintäkter. Med andra ord har föreningen flera dolda tillgångar och har en ljus framtid att vänta om man förvaltar det väl.

Genomförda renoveringar
Nedanstående åtgärder har genomförts och i huvudsak finansierats med egna medel: Rörstamsbyte 1976, elstamsbyte 1976, nya säkerhetsklassade lägenhetsdörrar 2004. Ett omfattande renoveringsarbete genomfördes 2004 avseende källare och gård. Installation av nya radiatorer och fönsterbrädor i 11A/B gjordes 2008/2009. Under 2008 gjordes även byte av fönster i gatuhuset 11 A/B samt omputsning av fasaden mot gatan i 11 A/B. Omdränering utanför dessa uppgångar mot söder har också gjorts. Under 2012 har de horisontella stammarna i källarplan relinats samt synliga rör har bytts ut mot nya plaströr, de vertikala stammarna har besiktigats och är i gott skick. Under 2016 har alla fönster mot innergården bytts ut. Balkonger har byggts mot innergården, något som respektive lägenhetsinnehavare bekostade själv. Under 2016 gjöts betonggolv i cykelkällaren. Under 2017 har OVK gjorts, nya tryckstyrda takfläktar har installerats och porten har genomgått en renovering.

Kommande renoveringar
Föreningen har en underhållsplan från företaget Rejäl som sträcker sig fram till 2043. Fönstren som vetter mot Kråkängsparken kommer troligtvis att bytas ut i samband med försäljningen av lokalytan mot parken. I agendan ligger även trapphusrenovering.
Underhåll som är beslutat och som kommer genomföras under 2017 är ny VS pump, nya radiatorventiler, nya termostater och injustering av värmesystemet. I planen ligger att måla om taken 2018.

Övrigt
De boende disponerar över ett flertal gemensamhetslokaler såsom två tvättstugor, gästlägenhet/festlokal, bastu med dusch/WC och snickarrum. Inte mindre än sju lokaler finns att hyra för egen hobbyverksamhet. Gästlägenheten/festlokalen är inredd med kök, tv, sängar, bastu, dusch och toalett. Gästlägenheten/festlokalen kostar 200kr/tillfälle att hyra och är mycket uppskattad av föreningens medlemmar. Idag är lokalen fri att disponera efter bokning.
Föreningen har dessutom tillgång (samfällighet) till en stor barnvänlig grönskande park, "Kråkängen" (www.krakangen.se), med bl.a fina planteringar, grillplatser, sittgrupper, sandlåda och gunga - en skyddad oas med gott om plats för både avkoppling och lek - mitt inne i stan! Här finns också en stor innergård med många sittplatser som flitigt utnyttjas. Cykelrum finns i källaren 9C-D och barnvagnsrum intill soprummet vid uppgång 9A.
Föreningen har små odlingslotter utanför huvudentrén. Så brinner du för odling så har du möjlighet att odla blommor och kryddor här.

Föreningen äger marken som fastigheten står på och påverkas därmed inte av tomträttsavgäld.

Boendeparkering gäller i området, M4 kostar 635kr/mån. På Nordhemsskolan kan man teckna två olika typer av perkeringskort, antingen "dagkort", vardagar 8-17, 840 kr/mån. Eller "Nattkort", vardagar 17-08 + helger, 300 kr/mån.
Möjlighet finns även till parkeringsplats i närliggande garage, där kostar en plats 800-1000 kr (extern kö).

Grundutbudet från Comhem ingår i avgiften. Bredband kan fås via Comhem

Trappstädning sköts av de boende genom ett rullande schema.

SBC sköter den ekonomiska förvaltningen och lägenhetsförteckningen åt föreningen. Den tekniska förvaltningen och fastighetsskötseln sköts av föreningen i egen regi. Gå gärna in på föreningens hemsida för mer information, brfkrakangen.se

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1906

Ventilation: Fjärrvärme

Fönster: 2+1-glas

Energiprestanda: 144 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 1-01-01 00:00