Skanstorget 5A

Välkommen till sekelskiftet på Skanstorget. Kvadratsmart 2:a med insynsskyddat läge, kök integrerat i vardagsrummet som stoltserar med originaldetaljer så som stuckatur, takrosett och brädgolv. Belägen i en stor välmående förening och med ett utmärkt läge i stan.


Skanstorget 5A

Bostadsrätt

2 + Kök

39kvm

2352 kr/mån

1 av 5 (ej hiss)

Enligt överenskommelse

2 975 000 kr

Andelstal: 0.90633% Lägenhetsnr: 33 Driftkostnader: 4800 kr/år varav El: 2400 kr / Försäkring: 2400 kr / Personer i hushåll: 1

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
Få platser i Göteborg är så starkt förknippade med historik som området vid Skanstorget. Med rötter ända från 1600-talet står Skansen Kronan som ett ståtligt kulturminne högst upp på Skansberget och utgör en välkänd plats för de flesta göteborgare. Torget binder samman de attraktiva stadsdelarna Linné, Haga och Vasastan och de boende längs Skanstorget bjuds på ett optimalt läge med omedelbar närhet till allt vad innerstaden har att erbjuda. Här möts du av en avspänd blandning mellan restauranger, caféer och inredningsbutiker. Någon minuts promenad bort ligger Da Matteo, som har stans godaste kaffe och utanför porten finns den omåttligt populära restaurangen Burgersson. På samma gata finns också bland annat Tre Indier & SPISA som erbjuder mat utöver det vanliga. Det finns heller inga ursäkter till träning med både Nordic Wellness och yogastudio nästintill utanför dörren. En bit bort breder omtyckta Linnégatan ut sig och runt hörnet kan du botanisera i Hagas små butiker och gemytliga caféer. Snedda ner bakom Handelshögskolan och du når Vasagatan med all dess puls på bara några minuter. Söker du avkoppling och rekreation finns både Slottsskogen och Botaniska Trädgården att tillgå.

Mitt i allt detta kan du nu bli lycklig köpare till denna kvadratsmarta tvåa. Bostadens 39 kvadratmeter är perfekt planerade med ett stort rofyllt sovrum in mot gården med gott om plats för dubbelsäng och förvaring. Med vy över Skanstorget och Skansen kronan ligger sällskapsrummet som har nyrenoverat kök integrerat, plats för matbord för många middagsgäster, soffa och tv-möbel. Hela bostaden andas sekelskifte och har alla attribut man vill ha i ett hus med detta byggår. Väl tilltagen takhöjd, brädgolv, gjutjärnselement, framtagna tegelväggar samt pampiga listverk och stuckaturer som ramar in. Möjlighet att bygga balkong mot gården finns för den som önskar.

Lägenheten disponeras enligt följande:

Entré
+
Två tunga, massiva träportar stänger bruset på Skanstorget ute och lugnet lägger sig innanför. Du går en trappa upp till det första våningsplanet med lägenheter som är beläget ovanför lokalerna i bottenplan. Trapphuset är tidstypiskt med en gedigen stentrappa och svart-vitrutigt golv, även detta av sten. När du kliver över tröskeln in i bostaden får du genast ett hemtrevligt intryck. I hallen är både väggar och golv vitmålade och takhöjden gör att hallen känns rymlig även om den tillhör den smalare sorten. Hallen erbjuder gott om förvaring, bl a i en garderob och platsbyggda hyllplan samt klädstång bakom ett fint sammetsdraperi.

Badrum
+
Direkt till vänster i hallen ligger ett snyggt helkaklat badrum med WC, handfat, spegelskåp med belysning, två vägghängda badrumsskåp samt duschhörna. Ytskikten är i neutrala färger, stora vita kakelplattor på väggarna och klinkers i en sandfärgad nyans på golvet.

Sovrum
+
Sovrummet är lugnt beläget in mot gården. Här har köket legat tidigare men till förmån för ett separat sovrum har man flyttat ut köket till vardagsrummet och på så sätt skapat en liten tvåa. Här finns förvaring i en stor dubbelgarderob och ytterligare förvaringsmöjligheter i en nisch i väggen. Sovrummet är spännande i sin utformning. En del av trapphuset utgör en rundad vägg i rummet där man tagit fram teglet och skapat en rustik känsla som harmoniserar med de vitmålade brädgolven. Väggen bakom sängen är målade i kulören Minty Breeze. Här ryms fullstor dubbelsäng med tillhörande sängbord med lätthet.
Från sovrummet finns det möjlighet att bygga balkong för den som önskar. Det har tidigare funnits bygglov för detta men som troligen behöver förnyas och styrelsen måste informeras.

Vardagsrum/Kök
+
Ett pampigt rum som är modernt till planlösningen men klassiskt sekelskifte till utformningen, alltså nytt och gammalt i en skön mix. Genom de stora fönstren har man fri vy över grönskan på Skansberget med Skansen kronan som pricken över i:et. Det fria läget gör också att rummet badar i ljus, framförallt på eftermiddagarna när solen lyser in. Rummet är fyrkantigt vilket underlättar möbleringen. Soffa med tillhörande soffbord och tv-möbel passar bra i den ena delen av rummet och i "köksdelen" lämpar det sig med ett matbord för 4-6 personer. Även här är väggarna vitmålade och snickerierna i en grå nyans, golvet består av nyinlagd laminat. Listverk och stuckaturer ramar in rummet och en diskret rosett pryder taket.
Köket har renoverats en del dem senaste två åren, dock har man behållit stommen och använt takhöjden då man byggt på en nivå med överskåp. Den maskinella utrustningen består av induktionshäll (2016), ugn (2016) och inbyggd diskmaskin (2017) och kyl/frys (2017). Luckor och beslag är också nya sedan hösten 2017. Som en fin kontrast till de vita väggarna är luckorna Veddingegrå (samma färg som alla snickerier i lägenheten är målade med) med mässingsbeslag. Arbetsbänken är av vit komposit med marmorlikt stänkskydd ovan.

Ansvarig Mäklare

Malin Tulldahl

Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 12

malin@alvhem.com

Förening

Brf Skanstorget i Göteborg

Brf Skanstorget i Göteborg är en stor och populär förening som år 2001 förvärvade de fyra fastigheterna med adress Skanstorget 3-6. Fastigheterna är byggda runt förra sekelskiftet och består av fyra flerbostadshus i fyra till fem våningar. Föreningen upplåter 66 lägenheter med bostadsrätt, 2 lägenheter med hyresrätt samt 13 lokaler/förråd som står för en stor del av föreningens intäkter. Byggnadernas totala yta är 5 477 kvm, varav 4 649 kvm utgör lägenhetsyta och 828 kvm lokalyta. I föreningen finns tvättstuga, cykelförråd, gemensamhetslokal, barnvagnsrum och ett styrelserum. Föreningen är medlem med 3,15 % i Annedal Sopsug Samfällighetsförening.

Föreningens ekonomi
Brf Skanstorget i Göteborg har en god ekonomi där ca 28 % av föreningens intäkter kommer från hyresintäkter. Under 2008 ombildades en hyresrätt där föreningen fick in ca 2 mkr. Förra året, 2016, sålde föreningen ytterligare två av hyresrätterna för totalt ca 6 mkr. Föreningens kvarstående hyresrätter kommer att stärka ekonomin ytterligare den dagen de avyttras. De långfristiga skulderna uppgår till ca 26,6 miljoner kr enligt årsredovisningen 2016, vilket motsvarar ca 5 000 kr i lån/kvm boyta. Föreningen har så pass bra ekonomi att man i december 2015 valde att bjuda medlemmarna på en avgiftsfri månad. Inga avgiftshöjningar finns planerade i dagsläget.

Utförda renoveringar:
Listan kan göras lång över renoveringar som föreningen har utfört på sina fastigheter. Styrelsen är mycket mån om att fastigheterna ska hållas i gott skick och behålla sin äldre karaktär. Nedan är ett utdrag ur årsredovisningen på de renoveringar som har utförts, för mer detaljerad information, se årsredovisningen.
Huskroppen på nr 3 och 4 grundförstärktes 1997. Trapphus renoverades 2002-2003. Ny tvättstuga 2003. Renovering av föreningens badrum genomfördes under 2004. Mellan 2005-2006 gjordes en fasadrenovering med nya portar på hus 3 och 4 och renovering av balkonger. En återvinningsstation, taktätning och OVK (obligatorisk ventilationskontroll), gjordes 2014. Under 2008 har ett balkongprojekt genomförts där medlemmarna själva bekostade de 38 nya balkongerna. Man har även satt upp nät över bergväggen mot Nilssonsberg. 2010 bytte man portar, renoverade en lokal samt bytte delar av taket. 2010-2012 såg man över värmesystemet, fräschade upp källaren samt fogade om gårdssidan på samtliga hus. Under 2013 renoverades hissen på Skanstorget 4 A. Då byttes även ytterdörren till lokalen där Burgersson hyr. Under 2013 byttes också en torktumlare i föreningens gemensamma tvättstuga ut. Uppgradering av fibernät gjordes också 2013, för bredbandsuppkoppling (1000MB/S). Ny avloppsrensning/spolning och avloppsfilmning gjordes 2014. Även ny OVK (obligatorisk ventilationskontroll). Man målade alla fönsterbleck i samtliga byggnader och man bytte TV-leverantör från Com hem till Canal Digital. 2015 byggde man nytt barnvagnsrum på 6:ans gård, omfattande fönsterrenovering utfördes på samtliga byggnader och en del fuktproblem har åtgärdats i trapphus på 6A och B. 2016 har det byggts 6 nya balkonger som har bekostats av lägenhetsinnehavaren själv, hissar på 3A och 6A har renoverats, en del fönster och balkongdörrar har byts ut och automatiska dörröppnare har installerats på portarna. Man har även lagat och tvättat fasaderna.

Kommande renoveringar:
Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2010 och sträcker sig 30 år framåt. Man räknar med att avsätta ca 900 000 kr/år för kommande underhåll. Under hösten 2017 har man renoverat samtliga trapphus.
Längre fram i tiden kan man behöva grundförstärka Skanstorget 5 och 6 (Skanstorget 3 A och B, samt 4 är redan grundförstärkta). Man gör kontroller vartannat år, senaste mätningen var 2017 och då visades ingen förändring av grunden därför behövs inga åtgärder i dagsläget.
Föreningen undersöker möjligheten att omvandla lokaler och råvindar till lägenheter. Dessa latenta tillgångar skulle inbringa en stor mängd likvida medel för föreningen. En förstudie har inletts som innefattar grundförstärkning, gårdsrenovering samt konvertering av vindar.

Övrigt
Gemensam tvättstuga finns i gårdshuset på nr 4 och nr 5. Där finns fyra maskiner, två torktumlare och två torkskåp. Detta kan vara stans bästa tvättstuga, vilken annan tvättstuga klarar av 12 tvättar på 2 timmar? Tvättid bokas elektroniskt, antingen via tavlan (wallpad) i tvättstugan eller via dator/mobil/surfplatta.
Föreningen har ett eget återvinningsrum för återvinning av tidningar, flaskor, batterier med mera.
Till lägenheten hör ett vindsförråd.
Fastigheten har tillgång till kabel-TV genom Canal Digital. Grundutbudet av TV-kanaler ingår i avgiften. TV-utbudet finns både som analogt och digitalt (Kanal 1, 2 och 4 som HD). En styck digitalbox ingår/tillhör lägenheten. Föreningen har ett eget fibernätverk för bredband som levereras av Ownit. I avgiften ingår 1000 mb/s. Föreningen har också ett förmånligt avtal med Ownit gällande IP-telefoni.
Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringsplatser. Däremot finns möjlighet att köpa boendekort (M5), för mer information se; www.goteborg.se/trafikkontoret. Skanstorget mittemot huvudentrén erbjuder bra parkeringsmöjligheter.
HSB sköter den ekonomiska förvaltningen och styrelsen tar själva hand om den tekniska förvaltningen med hjälp av konsulter när det behövs.
Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Länsförsäkringar.
Föreningens policy för andrahandsuthyrning är att i möjligaste mån tillåta att hyra ut till andrahandshyresgäster där styrelsen inte anser att föreningen kan komma till skada eller att giltigt skäl finns. Juridisk person kan nekas medlemskap i föreningen.
Överlåtelseavgift betalas av säljaren.
Läs gärna mer om föreningen på deras hemsida; http://www.brfskanstorget.se/skanstorgetigoteborg/

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1887-1907

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 3-glas

Energiprestanda: 151 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-01-09 00:00

Ska du sälja din lägenhet i något av områdena vi jobbar i? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!