Skanstorget 5B

Nu kan en av de omåttligt populära lägenheterna på Skanstorget bli din. Högst upp i huset med stor balkong, härlig "rum i fil" planlösning och lugnt gårdsläge. Belägen i en stor välmående förening och med ett utmärkt läge i stan. Ej hiss


Skanstorget 5B

Bostadsrätt

2 + Kök

54kvm

3052 kr/mån

5 av 5 (ej hiss)

Enligt överenskommelse

3 375 000 kr

Andelstal: 1.18815% Lägenhetsnr: 35 Driftkostnader: 3936 kr/år varav El: 2040 kr / Försäkring: 1896 kr / Personer i hushåll: 1

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
Få platser i Göteborg är så starkt förknippade med historik som området vid Skanstorget. Med rötter ända från 1600-talet står Skansen Kronan som ett ståtligt kulturminne högst upp på Skansberget och utgör en välkänd plats för de flesta göteborgare. Torget binder samman de attraktiva stadsdelarna Linné, Haga och Vasastan och de boende längs Skanstorget bjuds på ett optimalt läge med omedelbar närhet till allt vad innerstaden har att erbjuda. Här möts du av en avspänd blandning mellan restauranger, caféer och inredningsbutiker. Någon minuts promenad bort ligger Da Matteo, som har stans godaste kaffe och utanför porten finns den omåttligt populära restaurangen Burgersson. På samma gata finns också bland annat Tre Indier & SPISA som erbjuder mat utöver det vanliga. Det finns heller inga ursäkter till träning med både Nordic Wellnes och yogastudio nästintill utanför dörren. En bit bort breder omtyckta Linnégatan ut sig och runt hörnet kan du botanisera i Hagas små butiker och gemytliga caféer. Snedda ner bakom Handelshögskolan och du når Vasagatan med all dess puls på bara några minuter. Söker du avkoppling och rekreation finns både Slottsskogen och Botaniska Trädgården att tillgå.

Med detta utsökta läge har vi nöjet att presentera en fin sekelskiftestvåa högst upp i huset, med skön "rum i fil" planlösning och lugnt gårdsläge. Kök och vardagsrum i ett med utgång till balkong gör det mittersta rummet till det ultimata sällskapsrummet, dessutom med generös takhöjd och utsmyckningar i form av stuckatur och takrosett. Längst in i bostaden ligger ett rofyllt sovrum med en kakelugn som pryder ett hörn (ej fungerande) och gott om förvaring.

Lägenhetens 54 kvm disponeras enligt följande:

Entré
+
En tung massiv träport stänger bruset på Skanstorget ute och lugnet lägger sig innanför. I trapphuset på innergården går du fyra lätta trappor upp och en stor hall hälsar dig välkommen hem. Här står två platsbyggda garderober och för den som önskar så ryms ytterligare förvaringsmöbel. Hallen är tillräckligt stor för att inredas som ett litet hemmakontor för den som vill utnyttja varje kvadratmeter till fullo. Ett stort fönster släpper in dagsljus i rummet där såväl väggar som golv är vitmålade.

Badrum
+
Från hallen nås badrummet som renoverades i föreningens regi 2004 med ljusa ytskikt. Väggarna bär vitt kakel och på golvet ligger en ljus våtrumsmatta i fint skick. Badrummet är utrustat med WC, badkar, tvättställ med kommod samt ovanhängande spegel. I badrummet döljer sig också en klädkammare/förråd som med enkelhet kan göras om till tvättstuga för den som önskar.

Kök/Vardagsrum/Balkong
+
Kanske är social planlösning ett uttjatat begrepp men det är precis vad som beskriver den här bostaden. Köket är renoverat i lantlig stil med vita snickerier och vitt kakel ovan arbetsbänken. Vitvarorna består av induktionshäll, fläkt, integrerad kyl/frys och integrerad diskmaskin. Takhöjden har utnyttjats till fullo med två rader av överskåp. Här finns plats för ett matsalsbord för flera sittande middagsgäster. Från detta rum nås den nästan 7 kvm stora balkongen med terrasskänsla där himlen är närmaste grannen. Storleken gör att man kan sitta flera personer även här eller lämna plats för kryddodlingar och blommor.

Sovrum
+
Här finns gott om förvaring i flertalet garderober och det ryms fullstor dubbelsäng med tillhörande sängbord och ändå känns det inte trångt. Precis som övriga bostaden vetter rummet mot den lugna gården vilket bäddar för god nattsömn. En nu icke fungerande kakelugn pryder ena hörnet men för den ultimata mysfaktorn rekommenderar jag att sätta den i bruk.

Förening

Brf Skanstorget i Göteborg

Brf Skanstorget i Göteborg är en stor och populär förening som år 2001 förvärvade de fyra fastigheterna med adress Skanstorget 3-6. Fastigheterna är byggda runt förra sekelskiftet och består av fyra flerbostadshus i fyra till fem våningar. Föreningen upplåter 66 lägenheter med bostadsrätt, 2 lägenheter med hyresrätt samt 13 lokaler/förråd som står för en stor del av föreningens intäkter. Byggnadernas totala yta är 5 477 kvm, varav 4 649 kvm utgör lägenhetsyta och 828 kvm lokalyta. I föreningen finns tvättstuga, cykelförråd, gemensamhetslokal, barnvagnsrum och ett styrelserum. Föreningen är medlem med 3,15 % i Annedal Sopsug Samfällighetsförening.

Föreningens ekonomi
Brf Skanstorget i Göteborg har en god ekonomi där ca 28 % av föreningens intäkter kommer från hyresintäkter. Under 2008 ombildades en hyresrätt där föreningen fick in ca 2 mkr. Förra året, 2016, sålde föreningen ytterligare två av hyresrätterna för totalt ca 6 mkr. Föreningens kvarstående hyresrätter kommer att stärka ekonomin ytterligare den dagen de avyttras. De långfristiga skulderna uppgår till ca 26,6 miljoner kr enligt årsredovisningen 2016, vilket motsvarar ca 5 000 kr i lån/kvm boyta. Föreningen har så pass bra ekonomi att man i december 2015 valde att bjuda medlemmarna på en avgiftsfri månad. Inga avgiftshöjningar finns planerade i dagsläget.

Utförda renoveringar:
Listan kan göras lång över renoveringar som föreningen har utfört på sina fastigheter. Styrelsen är mycket mån om att fastigheterna ska hållas i gott skick och behålla sin äldre karaktär. Nedan är ett utdrag ur årsredovisningen på de renoveringar som har utförts, för mer detaljerad information, se årsredovisningen.
Huskroppen på nr 3 och 4 grundförstärktes 1997. Trapphus renoverades 2002-2003. Ny tvättstuga 2003. Renovering av föreningens badrum genomfördes under 2004. Mellan 2005-2006 gjordes en fasadrenovering med nya portar på hus 3 och 4 och renovering av balkonger. En återvinningsstation, taktätning och OVK (obligatorisk ventilationskontroll), gjordes 2014. Under 2008 har ett balkongprojekt genomförts där medlemmarna själva bekostade de 38 nya balkongerna. Man har även satt upp nät över bergväggen mot Nilssonsberg. 2010 bytte man portar, renoverade en lokal samt bytte delar av taket. 2010-2012 såg man över värmesystemet, fräschade upp källaren samt fogade om gårdssidan på samtliga hus. Under 2013 renoverades hissen på Skanstorget 4 A. Då byttes även ytterdörren till lokalen där Burgersson hyr. Under 2013 byttes också en torktumlare i föreningens gemensamma tvättstuga ut. Uppgradering av fibernät gjordes också 2013, för bredbandsuppkoppling (1000MB/S). Ny avloppsrensning/spolning och avloppsfilmning gjordes 2014. Även ny OVK (obligatorisk ventilationskontroll). Man målade alla fönsterbleck i samtliga byggnader och man bytte TV-leverantör från Com hem till Canal Digital. 2015 byggde man nytt barnvagnsrum på 6:ans gård, omfattande fönsterrenovering utfördes på samtliga byggnader och en del fuktproblem har åtgärdats i trapphus på 6A och B. 2016 har det byggts 6 nya balkonger som har bekostats av lägenhetsinnehavaren själv, hissar på 3A och 6A har renoverats, en del fönster och balkongdörrar har byts ut och automatiska dörröppnare har installerats på portarna. Man har även lagat och tvättat fasaderna.

Kommande renoveringar:
Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2010 och sträcker sig 30 år framåt. Man räknar med att avsätta ca 900 000 kr/år för kommande underhåll. Under hösten 2017 har man renoverat samtliga trapphus.
Längre fram i tiden kan man behöva grundförstärka Skanstorget 5 och 6 (Skanstorget 3 A och B, samt 4 är redan grundförstärkta). Man gör kontroller vartannat år, senaste mätningen var 2017 och då visades ingen förändring av grunden därför behövs inga åtgärder i dagsläget.
Föreningen undersöker möjligheten att omvandla lokaler och råvindar till lägenheter. Dessa latenta tillgångar skulle inbringa en stor mängd likvida medel för föreningen. En förstudie har inletts som innefattar grundförstärkning, gårdsrenovering samt konvertering av vindar.

Övrigt
Gemensam tvättstuga finns i gårdshuset på nr 4 och nr 5. Där finns fyra maskiner, två torktumlare och två torkskåp. Detta kan vara stans bästa tvättstuga, vilken annan tvättstuga klarar av 12 tvättar på 2 timmar? Tvättid bokas elektroniskt, antingen via tavlan (wallpad) i tvättstugan eller via dator/mobil/surfplatta.
Föreningen har ett eget återvinningsrum för återvinning av tidningar, flaskor, batterier med mera.
Till lägenheten hör ett vindsförråd.
Fastigheten har tillgång till kabel-TV genom Canal Digital. Grundutbudet av TV-kanaler ingår i avgiften. TV-utbudet finns både som analogt och digitalt (Kanal 1, 2 och 4 som HD). En styck digitalbox ingår/tillhör lägenheten. Föreningen har ett eget fibernätverk för bredband som levereras av Ownit. I avgiften ingår 1000 mb/s. Föreningen har också ett förmånligt avtal med Ownit gällande IP-telefoni.
Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringsplatser. Däremot finns möjlighet att köpa boendekort (M5), för mer information se; www.goteborg.se/trafikkontoret. Skanstorget mittemot huvudentrén erbjuder bra parkeringsmöjligheter.
HSB sköter den ekonomiska förvaltningen och styrelsen tar själva hand om den tekniska förvaltningen med hjälp av konsulter när det behövs.
Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Länsförsäkringar.
Föreningens policy för andrahandsuthyrning är att i möjligaste mån tillåta att hyra ut till andrahandshyresgäster där styrelsen inte anser att föreningen kan komma till skada eller att giltigt skäl finns. Juridisk person kan nekas medlemskap i föreningen.
Överlåtelseavgift betalas av säljaren.
Läs gärna mer om föreningen på deras hemsida; http://www.brfskanstorget.se/skanstorgetigoteborg/

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1887-1907

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas

Energiprestanda: 149 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-01-09 00:00

Vill du bli kontaktad? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!