Sveagatan 23 B

Rymlig & välplanerad 1,5:a på våning fyra, spegeldörrar, originalgolv, stuckatur, djupa fönsternischer med fönsterbrädor av marmor & vacker takrosett. Nyrenoverat kök med påkostade vitvaror, bra med förvaring & generösa arbetsytor. Sovalkov & bra med förvaring. Hiss!


Sveagatan 23 B

Bostadsrätt

1.5 + Kök

40kvm

2832 kr/mån

4 av 5 (hiss finns)

Enligt överenskommelse

2 450 000 kr

Andelstal: 1.118% Lägenhetsnr: 1402 / 30024 Driftkostnader: 4500 kr/år varav El: 3000 kr / Försäkring: 1500 kr / Personer i hushåll: 3

Rum för rum

Allmänt
+
Med ett fantastiskt läge i Linné ligger denna perfekt planerade 1,5:a, på våning 4, i vackert renoverad fastighet med hiss. Välbevarad lägenhet där mycket av 1920-tals charmen finns kvar. Höga munblåsta originalfönster mot Sveagatan i öster släpper in rikligt med sol och dagsljuset och den generösa takhöjden om ca 3 m gör att detta hem känns betydligt större än vad det är. Smart sovalkov och bra förvaringslösningar i hallen som ger känslan av en liten "minitvåa". Vackra slipade brädgolv och mycket bevarade originaldetaljerna ger detta hem den rätta känslan. Köket är renoverat med påkostade vitvaror och mycket goda arbetsytor. Med den älskvärda känslan av att befinna sig mitt i allt, och med grönskan bara ett stenkast bort, kliver vi in i ett härligt hem intill Sveaplan (som nu håller på att rustas upp till piazza med träd och uteserveringar). Den perfekta studentlägenheten, singellägenheten eller övernattningslägenheten - välkommen till Sveagatan 23 B!

Till lägenheten hör ett förråd på ca fem kvadratmeter.

Hall
+
Efter att ha passerat den bevarade gamla porten och valt trapporna istället för hissen, passerar man en av de gemensamma balkongerna som med sitt västerläge vetter åt innergården. Innergården, som delas med grannföreningarna, är inte bara ovanligt stor, den är om sommaren även föreningens självklara mittpunkt. Väl inne i lägenhetens hall möts man av slipade brädgolv och ljusa väggar. Hallen är rymlig med bra förvaringsmöjligheter i skjutdörrsgarderober. En takhöjd om ca tre meter ger volym och man tänker genast kubik före kvadrat. Häng av dig jackan och stig på - detta hem är lätt att förälska sig i!

Badrum
+
Till vänster om hallen ligger badrummet som är rymligt nog att rymma ett stort badkar, wc-stol och handfat med översittande spegel. För den som hellre vill ha dusch och tvättmaskin kan man enkelt ta bort badkaret. Föreningens tvättstuga är dock mycket bra och lättbokad. Väggarna är helkaklade i vitt och på golvet ligger en plastmatta.

Vardagsrum
+
Den vackra slipade originalstavparketten, den strama stuckaturen som tillsammans med takrosetten pryder taket och snickerierna gör vardagsrummet både rofyllt och ovanligt trivsamt. Här ryms både soffgrupp, arbetshörna, matplats och tv-möbel. Ett högt spröjsat fönster med massivt fönsterbräde av marmor låter ljuset flöda in i rummet. Fönstren renoverades för några år sedan i gammal stil. Faktum är att detta är ett av de få hus i Linné där man satsat på att behålla husets karaktär i möjligaste mån. Vackra beslag och spröjs vittnar om detta och om sommaren står fönstret ofta på glänt. Det är en härlig "herre på täppan" -känsla att kunna blicka ut över Sveaplans nyrenoverade piazza där uteserveringarna är fyllda och människor strosar i solen. Närområdet har verkligen fått sig ett rejält lyft och det känns bra att bo mitt i detta folkvimmel men ändå lite avsides. Med öppning från vardagsrummet ligger köket. Den naturliga matplatsen och öppenheten mot köket gör att dessa två rum binds ihop och blir den självklara umgängesplatsen innan kvällen fortsätter på någon av Linnégatans restauranger.

Kök
+
I anslutning till vardagsrummet inbjuder det smakfulla köket till matlagning och umgänge. Ett vackert spröjsat fönster i tidsenlig stil med djupt fönsterbräde gör att förmiddagssolen ständigt letar sig in och den djupa fönsternischen passar perfekt som läshörna. Köket, som renoverades precis, består av mörkare skåpsluckor och vitt kakel ovan abetsbänken. Vitvarorna är påkostade med kombinerad kyl och frys från Electrolux i rostfritt, intregerad diskmaskin från Whirlpool och kvalitativ gasspis från ILVE, som gör matlagningen till ett rent nöje, ugnen från Neff går på el. En rostfri kolfilterfläkt tar hand om oset.
På motsatt vägg finns ytterligare förvaring och arbetsytorna är av valnötslaminat. De generösa arbetsytorna bjuder in fler att hjälpa till med matlagningen. Även här i köket har man plockat fram och slipat det gamla brädgolvet.

Sovalkov
+
Avskilt från vardagsrummet har en "walk in closet" omvandlats till ett extra rum, i form av en mysig sovalkov, med plats för en säng för två (120 cm). Harmoniskt blomstrande tapet och de slipade brädgolven ger en härlig känsla. Få är de lägenheter med så välplanerade och optimalt utnyttjade kvadratmeter och det är lätt att få känslan av en mini-tvåa.

Ansvarig Mäklare

Jim Wetterling

Partner/ Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 17

jim@alvhem.com

Förening

Brf Sveagatan-Nordenskiöldsgatan

Bostadsrättsföreningen Sveagatan-Nordenskiöldsgatan är en stor förening som består av två fastigheter med adresserna Nordenskiöldsgatan 7 A + B samt Sveagatan 23 A + B. Beteckningen på fastigheterna är Kommendantsängen 4:8 och 4:9 och är två av få hus i Linné som är byggda på slutet av 20-talet. Husen uppfördes 1929 i tjugotalsklassicistisk stil efter ritningar av arkitekt Karl M. Bengtsson. Byggnaderna omfattar hela 65 lägenheter och 6 lokaler. 63 av dessa lägenheter är bostadsrätter och 2 är återstående hyresrätter som ägs av föreningen. Den totala lägenhetsytan är 3 641 kvm och lokalytan är 264 kvm. Föreningen förvärvade fastigheterna 2003.

Genomförda renoveringar
De senaste åren har huset genomgått stora renoveringar och är nu i gott skick. Fönstren har reparerats i tidsenlig anda och portarna har målats om och fått nya beslag. Trapphusen målades om 2010 i tidsenliga färger. Föreningen åtgärdade samma år en vattenläcka på Sveagatan 23 och man gjorde en OVK-besiktning av vindslägenheterna samt såg över hissarna. Föreningen arbetar utifrån en 30-årig underhållsplan och påbörjade i slutet av 2012 en grundförstärkning av en av fastigheterna (den andra var redan grundförstärkt vid övertaget). Detta arbete var klart i april 2013 och efter arbetet står båda föreningens hus fast på stålbalkar. I samband med grundförstärkningen passade man även på att se över källaren där förråden är, med bl a byte av avloppsstammar, gjuta nytt källargolv samt se över värmesystemet i husen. Samma år renoverades toaletten i källaren och brandväggen isolerades mot grannhuset på Nordenskiöldsgatan 7 B. 2016 renoverades även fasaden mot Nordenskiöldsgatan genom omfogning av tegelfogar och målning av fönster samt att balkongräcken, stuprör och hängrännor byttes ut. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till 2043, denna uppdaterades senast under 2014. Under 2016 så byggdes det balkonger in mot gården, något som respektive lägenhetsinnehavare fick bekosta.

Kommande renoveringar
Fasaden vid Sveagatan 23 A och B ska renoveras, även vissa dela av plåttaket ska bytas. det håller på att ske i skrivandes stund. Hissarna ska renoveras, troligtvis under nästa år. På den gemensamma innergården ska nya miljöhus byggas.

Ekonomi
Föreningens ekonomi är stabil. Föreningen har intäkter från ett antal lokaler, vilket står för ca 15 % av intäkterna. De uthyrda hyresrätterna står också för en del av intäkterna och utgör en potentiell intäkt den dagen de avyttras. De långfristiga skulderna uppgår till ca 35 mnkr. Fastighetens totala taxeringsvärde uppgår till 68,3 mnkr, varav byggnader 34,8 mnkr och mark ca 33,5 mnkr. De genomförda renoveringarna och underhållsarbetena har följt den ekonomiska planen och är budgeterade. Föreningen har sålt råvinden till lägenhetsinnehavarna högst upp. Föreningens kvarvarande två hyreslägenheter utgör en så kallad dold tillgång. Den dagen de säljs går kapitalet direkt till bostadsrättsföreningen. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar. Man såg även över värmesystemet, vilket på sikt kommer ge lägre uppvärmningskostnader för fastigheten. För att långsiktigt planera föreningens ekonomi upprättades 2015 en 5-årsbudget som sträcker sig fram till 2020. Föreningen har en kassa på drygt 1,5 mnkr. Man har idag ett bra kassaflöde, med en beräkning att kunna ha ca 1Mkr över per år. Man har för avsikt att ta upp nya lån för kommande renoveringar. Omläggning av lånen kommer göras i slutet av detta år, vilket kommer leda till avsevärt lägre räntekostnader.

Övrigt
Föreningens policy för andrahandsuthyrning är enligt stadgarna. Man ansöker om uthyrning för ett år i taget. SBC bistår föreningen med ekonomisk förvaltning och Esplanad står för teknisk förvaltning. Föreningen äger sin mark och påverkas därmed inte av tomträttsavgäld. Överlåtelseavgift om ca 1 113 kr betalas av säljaren vid försäljning. Föreningens välutrustade tvättstuga ligger i gårdshuset. Tvättstugan är stor och erbjuder många olika tvättpass via ett elektroniskt bokningssystem. I tvättstugan finns 4 st tvättstationer som vardera innehåller två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkrum. Dessutom finns mangel samt en grovtvättstuga för mattor och större textilier. Tillgängligheten bedöms god av de boende. På gården finns även en förskola (ålder 2-5 år) med tillhörande lekplats, grillmöjligheter, cykelställ samt soprum med källsortering.

Föreningen har via en samfällighet tillgång till en stor grön mysig innergård där de boende kan träffas och umgås. Den ursprungliga beläggningen av kullersten och gatsten har tagits fram och återlagts. Utemöbler och grillmöjligheter finns under sommartid men också gräsytor och röda vinbärsbuskar.

Kabel-tv från Com Hem ingår i avgiften och bredband finns indraget i fastigheten via Com Hem. Det finns också tillgång till boendeparkering M4 för ca 635 kr/mån eller hyra garageplats i närliggande garage (ca 1 000 kr/mån, kösystem).

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: 30-talsfastighet

Byggnadsår: 1929

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas

Energiprestanda: kWh/m2 enligt energideklaration utförd 1-01-01 00:00

Vill du bli kontaktad? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!