Dela

Den gamla järnhandelns lokaler​​

Vi bygger ett nytt Alvhem på Södra Vägen.

I nästan 90 år har Justus Järn funnits på Södra Vägen 51. Butiken öp­p­na­­­des 1926 när fastigheten bara var två år ­gammal. Då justerades gaveln på huset och framförallt pelarna. Tidigare var de ­joniska, medan de som sedan dess prytt fastigheten är korin­tiska. Det kan vara ganska svårt att se skillnad på de två perioderna i pelardesign, men en tumregel är att de korintiska har mer ­inspiration från växtriket, medan de joniska mer ­liknar böcker. Nog om dem.

En järnaffär, det är väl inte något att höja på ögonbrynen åt, tänker du kanske? Jo, det tycker vi allt. Kanske för att det ­handlar om att ta hand om sitt hem, och om byggnadsvård – två saker som vi ­själva brinner starkt för. Men det var också en butik, en plats i kvarteret där man kunde få möta någon öga mot öga och få service. En mötesplats för grannarna helt ­enkelt – det arvet vill vi förvalta.

Huset har stått där ett bra tag, och det bär på ­många historier. Vi hoppas få lära känna dem alla och tillföra vår egen. Den började i Linnéstaden 2007 i ett hus från 1930, och då som nu är det en självklarhet att vi ska sitta i den stadsdel vi verkar. Hur ska man annars lära känna ett kvarter?

Fram till mars/april nästa år ska vi söka i det som slitits, nötts, fått patina eller målats över. Vi vill bevara och ­förädla det som är unikt för just den fastigheten. Så som vi ­alltid gör. Och det får ta den tid det tar, även om vi knappt kan vänta på att få lära känna våra nya grannar och den ­vackra stads­delen ­Lorensberg. Vem vet, sköter vi oss riktigt bra ­kanske vi också får vara kvar här i nästan 90 år.

Välkommen att följa med oss på vår resa om du är nyfiken på hur vi tänker med fasad, fönster, väggar, golv och andra detaljer.

#southwayproject #alvhemsödravägen

Vi rekommenderar


Läs vidare bland fler ämnen

Ska du sälja din lägenhet i något av områdena vi jobbar i? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!